Menu
Gildia Pióra na Patronite

Lewe uznanie ( Na Olgę Tokarczuk i Pawlikowskiego)

Nagroda jak srebro
Z głębi Hadesu
Te samo co Judasz zarobił

Niech więc Judasz
Zostanie Bookerem
Bo jaka różnica
Gdy nie jest wiadomo
Czy Olga Tokarczuk zdradziła
Czy zwykła to obłudnica

Nagroda Judasza
Lub laur Machiavellego
Wszak dzi.ki też piękne bywają
I nie wiem ile zrobił by złego
Tak rękę ściskają z uznaniem
Pawlikowskiemu

Za dietę narodu
Co wyrzygać jeszcze nie może
Czerwonych Baumanów i Bolków
Nowych bogów wciskają przez mury
Do miasta Herberta
Na szkapie polskiej kultury

76 371 wyświetleń
1010 tekstów
15 obserwujących
  • fyrfle

    25 May 2018, 08:07

    Natomiast , moim zdaniem, Żydzi otwarcie robią skok na polską kasę i chcą podporządkować politykę naszego rządu żydostwu, a najgorsze jest to, że Morawiecki i Czaputowicz zachowują się po szczeniacku.

  • RozaR

    25 May 2018, 08:03

    Nieprawdopodobny trend opluwania Polski a potem uznawania tego za sztukę - trudno o gorsze gówn.o.

  • fyrfle

    25 May 2018, 05:01

    Kurcze, musze obejrzeć wreszcie tą "Idę", bo według prozy Tokarczuk, to oglądałem to lewactwo Holland, co było polską propozycją do Oscara.