Menu
Gildia Pióra na Patronite

Czas wiecznie młody.

Na drewnianej półce w piwnicy stoją słoiki.
Stoją już tak od tygodnia.
W piwnicznym oknie widać jak słońce grzeje,
a dzieci biegną i rzucają się mniszkami
Mama mówi, że ogórki będą na zimę.

Potem robi się gorąco, czuję wolność.
Jestem młoda, wiatr rozwiewa mi włosy
Czuję się wieczna, oddycham pełną piersią.
Liście zaczynają więdnąć, ale tak pięknie
jak jeszcze nigdy.
Kolorowe wzory wyścielają grunt.

Na drewnianej półce w piwnicy stoją słoiki, zakurzone.
Zakurzone okno, przesuwam palcem po szybie
widzę świat, biały puch wyścielił pół parapetu.
Na dworze dzieci bawią się w budowanie
bałwana.

Wszystko się starzeje
prócz czasu. Czas wiecznie młody.

Wydaje mi się, że Mamie smakowałyby ogórki.

6199 wyświetleń
72 teksty
2 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!