Menu
Gildia Pióra na Patronite

Mobilizacja

Można iść pod sztandary
Dla ojczyzny oraz wiary
Można -a nawet należy
Stawić czoła na rubieży
Życie swe na sztos postawić
Nawet w boju potem stracić
Tyle że pod komendę mądrego
I dla państwa uczciwego
Nie ma wodza ni hetmana
Tylko kundli podła zgraja

Czy nie o to właśnie chodzi
Żeby kundel tu dowodził

76 451 wyświetleń
1011 tekstów
15 obserwujących
  • 30 March 2015, 00:12

    Smutne...
    I poszli czwórkami...
    powstrzymać Iskandery
    gołymi piersiami...

    Pozdrawiam.

  • wdech

    29 March 2015, 18:39

    wojenko wojenko
    o ile z niej wrócisz
    tedy POd parasol siędziesz
    lekarza ! - wynucisz

    kopacz rów wykopie
    i do niego wrzuci

    teraz niegnębiony
    będziesz żył spokojnie
    z czyjąś wolą zgodnie
    :P

  • RozaR

    29 March 2015, 18:25

    Dziękuję za opinie - i refleksję nad smutna prawdą . Gdyby żył Petelicki ( choć resortowy ) to kto wie - ale z ,,bulem" ?!

  • wdech

    29 March 2015, 18:22

    :))

  • Sierjoża

    29 March 2015, 18:19

    Sama prawda i kultura slowa.

  • R.A.K.

    29 March 2015, 18:19

    gdzieś czytałem kiedyś, że prawdziwy dowódca krzyczy; za mną! a taki o którym piszesz zakrzyczy; na przód! :)

    Dobre wersy!

    Pozdrawiam :)

  • wdech

    29 March 2015, 18:18

    :)
    dla żyrandola nie kiwną nawet w kierunku muchy
    sorry Winnetou :P