Menu
Gildia Pióra na Patronite

Taka oto sytuacja

Mój kolega
zatrudnił malarza
chudego jak patyk
wziął go z przedmieścia

Z tego co wiem
to mieszka w socjalnych barakach
i pije z nadzieją
w oczach przeklętą

W jednej ręce trzyma wałek
a w drugiej papierosa
co chwilę popija piwem
swoją bieżącą rozpacz

Ponoć zbyt długo siedzi
i robota nie idzie jak trzeba
w nocy napomniał go święty z obrazu
że alkoholików nie biorą do nieba...

128 103 wyświetlenia
1427 tekstów
95 obserwujących
  • .Rodia

    16 May 2018, 16:04

    nie no, biorą chyba

    skądś ta rozpacz przyszła a i żeby chlać to trzeba mieć końskie zdrowie i psyche

  • fyrfle

    14 May 2018, 20:31

    Życie ludzkie podać normalnie, a przy tym pisać poezję - oto Ty :) Piękny i mocny zarazem wiersz.

  • piórem2

    14 May 2018, 19:42

    Końcówka niespójna i wydawać by się mogło że to Tintoretto a to Felek Buła.