Menu
Gildia Pióra na Patronite

Moja ulubiona książka

Moja ulubiona książka
nie ma skórzanej oprawy
z wytłoczonym tytułem
nad ryngrafem autora
nie ma recenzji, rekomendacji i ceny

Moja ulubiona książka
ma jedną czerpaną kartkę
dwie strony jak łatwo policzyć
na pierwszej wiersz –
prezent od Boga
w którym tłumaczy mi ludzi
na drugiej krótkie opowiadanie
jak było na początku, teraz i co dalej

---------
Wczoraj Hermes chciał rękopis wyłudzić
obiecywał Itakę, Kretę albo Scyllę
a nawet wszystkie razem wzięte
gdy tłumaczyłem, że zajęte
wzdrygnął się, że nie pojmuję równoległych światów
odleciał nie kryjąc odrazy.
Ten boski złodziej mógł się nie trudzić
ktoś go uprzedził, ukradł przesyłkę.

8165 wyświetleń
74 teksty
90 obserwujących
  • Gaia

    8 April 2014, 18:59

    Czym jest przesyłka...
    hm..jakby raj utracony
    dusza pełna zwątpienia
    to tylko myśli że jej nie ma
    a wewnątrz tli się światło
    czekając na swą kolej

    Nie traci się tego co jest
    choć dotknąć trudno
    :)

  • awatar

    3 April 2014, 10:54

    "z nim będziesz miała wszystko
    ze mną Bieszczady ognisko"
    tak pamiętam Stachurę

  • Naja

    2 April 2014, 21:23

    Albo "w dali znikać cicho..." :-)))

  • Naja

    2 April 2014, 18:09

    Za Adamem, tekst pozostawia wrażenie - świetny :-)