Menu
Gildia Pióra na Patronite

Sicut in caelo et in terra

modlitwa
mistyczny alfabet

który wnika w tę cichość
od której drży powietrze

z serca upada kamień
o który pióra ostrzą cherubini

i krzeszą nim iskry boże

jako w niebie
tak i na ziemi

101 612 wyświetleń
954 teksty
266 obserwujących
  • Febus

    5 September 2023, 09:01

    Posiadłeś niezwykłą umiejętność, lub jest to zamysł Boga.

  • zapach_bzu

    22 September 2016, 15:20

    a w piekle
    dokąd jeszcze
    orszaki niebieskie
    wstępu nie mają
    i czarne serca się topią
    smutkiem okryte
    cud nowy niech zawita
    pod postacią tego
    co na ustach świętych
    drży od niepowiedzeń

    Inspirujesz... Chociaż Twoje wiersze zawsze będą najmagiczniejsze spośród wszystkich, jakie dane mi było kiedykolwiek czytać :)

  • Adnachiel

    21 September 2016, 20:09

    Hehe, aż tak sakralny wiersz mi się napisał?
    Smoku, Twój wpis jest rewelacyjny :)
    Dzięki :))

    I wzajemnie :)

  • 21 September 2016, 17:43

    Poezji takiej
    niepowszedniej
    daj nam dzisiaj

    Pozdrawiam :))

  • Adnachiel

    21 September 2016, 11:32

    onejko, przyznam, że wprawiłaś mnie w zakłopotanie :)

    giuliet, chciałaś wiersz niebieski.
    Mam nadzieję, że ten jest w odpowiednim odcieniu :)
    Bo Twoje słowa są niebiańsko błękitne :)
    I chce je, na głównej.
    Ot, co :)

  • giulietka

    21 September 2016, 11:16

    rzeźbiony anioł milczący jak kamień
    i ta cisza jeszcze ciepła od westchnień
    wirują pod sklepieniem
    modlitwy niewyszeptane
    jakby chciały oczom podpowiedzieć
    że nad nami czuwa Ktoś jeszcze

    tak mi się napisało, pod wpływem Twojego wiersza, gdy zabrakło mi słów:)

  • onejka

    21 September 2016, 10:02

    Przy takim wierszu, tylko przyklęknąć...i rzec Amen...
    :):)