Menu
Gildia Pióra na Patronite

„Ulotkarz”

Mistrz dostrzegania ludzi
U niektórych strach i złość budzi

Tą osobą jest „ Ulotkarz”
On, co dzień nosi ulotek bagaż

I rozdać je chce jak najszybciej
I każdemu dać jak najwięcej

On dostrzeże Cię nawet za winkla
On do każdej klatki schodowej wnika

A więc szanuj jego pracę
On za to ma małą płacę

A gdy staniesz mu na drodze
Staniesz się jego wrogiem

I dostrzeżesz samego niedzielnego rana
Że w stu sklepach tańsza jest śmietana

„Ulotkarz” lepszy od magika i iluzjonisty
Z jedną ulotką w ręce, a rozda dwa tornistry

On poda Tobie namiary
Do podbudowania wiary

On wręczy Tobie zaproszenie
Byś mógł spełnić swe marzenie

Byś pojechał pomodlić się w bazylice
Przy okazji kupił do blachy nożyce

Lecz pamiętajmy, to nie jego wina
On też człowiek, też rodzina

On też chce żyć, spać, cieszyć się, kochać, jeść
Także od czasu do czasy, Ty ulotkę od Niego weź

( Bez urazy i z Wielkim Szacunkiem i Serdecznymi pozdrowieniami dla wszystkich roznoszącymi ulotki. : ) )

66 739 wyświetleń
1128 tekstów
102 obserwujących
  • Seneka 18

    24 November 2013, 08:01

    Zatrudniam czasami ulotkarzy i bardzo szanuję tych ludzi, to kawał ciężkiej pracy...

  • M44G

    23 November 2013, 22:04

    Serdecznie Dziękuję Wam za tak miłe opinie. Dobrych snów Wam życzę.

  • 23 November 2013, 21:43

    Bardzo mądrze:)Każdy zasługuje na szacunek,a tym bardziej człowiek,który ciężko pracuje za małe pieniądze.Są tacy co wolą mieć nic niż pracować za grosze i żyłują na innych:(Pozdrawiam.

  • Insomniaa

    23 November 2013, 21:28

    Świetne. ;)

  • Elizabetta

    23 November 2013, 21:21

    Ja zawsze biorę:) bo ulotkarze się do mnie ładnie uśmiechają. Fajny wiersz Michale:)

  • misiek45

    23 November 2013, 20:32

    Praca jak każda inna i żadna nie hańbi by przeżyc bo przecież nie każdy może byc dyrektorem lub biznesmenem,świetny wiersz Marjanie- pozdrawiam serdecznie :)

  • Kamil Borkowski

    23 November 2013, 19:54

    Rozdawało się, rozdawało, znam ten ból... :)