Menu
Gildia Pióra na Patronite

Rozterki miłości

Miłość radzi się mądrości
Jak dać szczęście tej piękności?
Jak uczuć rozniecić ognisko?
By być jednym, czuć się blisko.
W jednym rytmie grać i tańczyć.
Stworzyć życie by je niańczyć.
Karmić wiedzą i podlewać.
Prawdy kłamstwem nie zalewać.
Miłość pyta się mądrości.
Czy nie szkoda nam wolności?
Na to mądrość tak powiada,
To moja najlepsza rada.
Miłość jest wolności najlepszym spełnieniem
I woli władzy najwyższej wypełnieniem.
Za miłość niebieska władza
Szczęściem sowicie nagradza.
Szczęście kwitnie i panuje
Gdy miłość z mądrością obcuje.
Miłość jest jak świat stara.
To żywa w pokoleń potoków fala.
I ciągle żywa na nowo
Jak czarodziejskie słowo,
I wciąż powołuje nowe do życia nasiona
W miejsce tych, których zachód starości w końcu pokona.

S. J.

4549 wyświetleń
38 tekstów
1 obserwujący
  • 27 December 2015, 22:20

    Bomiwoli
    Motylek na kwiatuszku siada i nowe życia zapowiada
    Śpiewają na swoje gody zarówno wróbelki jak i sowy

    Mimo woli czy
    Bo mi wolno
    Oczywiście że wszystko Ci wolno
    Ale nie wszystko jest piękne
    Nie jest piękne na pewno nasrać na piękny kwiatek

  • 27 December 2015, 22:15

    karczan 19
    Napisałem Ci kilka opinii do Twoich tekstów. Nie sądzę że zmądrzejesz. Ale poczytaj. Wydaje mi się, że chcesz tylko szokować ciekawymi skojarzeniami. Kojarzyć można wszystko ze wszystkim. To jest bez sensu. I na tym Twój dowcip się kończy. Wyobrażam sobie, że tak się zapomnisz, że wysmarujesz sobie twarz gównem i będziesz udawał Indianina.

  • 1 December 2015, 03:08

    W czwartym wierszu od dołu jest "żywa" powinno być "młoda na nowo"