Menu
Gildia Pióra na Patronite

Zapach błękitu

Mgły powrócą nad moją rzekę
I poranki nakrapiane złotym deszczem
Przyszedłeś nagle
Jak po burzy lato
I zrobiło się tak jasno
W moim świecie
Choć świt wtulony w nocy łono
Nie chciał narodzić się jeszcze

Pobladły gwiazd korony
Przy lśnieniu moich oczu
W których kolor twej duszy
Rozlał się po brzegi
Odeszły czarne godziny
Nastały białe noce
Stopiłeś ciepłym tchnieniem
Przeklętej zimy śniegi

Dziś przekwitają jabłonie
Wiatr zapach lata niesie
Przywykłam, że mnie budzisz
Pierwszym słońca promieniem
Lecz oddam bez wahania
Z ogrodów ziemi kwiecie
Bylebyś nigdy się nie stał
Choćby najdroższym
...wspomnieniem

137 610 wyświetleń
1393 teksty
282 obserwujących
  • Adnachiel

    17 May 2011, 15:36

    Bukiet najpiękniejszych kwiatów skomponowany ze słów... Zabieram jeden, by nosić w butonierce, blisko serca.

  • Nika789

    15 May 2011, 16:04

    piękna pierwsza strofa. taka delikatna. następne również, ale początek zwrócił mą największą uwagę !

  • 14 May 2011, 11:20

    nie wiedzieć czemu lecz przywodzi mi na myśl "Cztery roku" Vivaldiego ...

    tak jakoś
    bo za oknem słońce świeci
    wiosna z latem
    całuje się bratersko
    a tutaj
    świat twej duszy
    piękniejszy od wszystkiego

    pozdrawiam i dnia miłego :)))))

  • PetroBlues

    14 May 2011, 11:00

    Echhhh...znam ten zapach:))))))))

  • giulietka

    14 May 2011, 10:36

    Romku... :)

    Dziękuję, miłego dzionka;)

  • R.A.K.

    14 May 2011, 10:03

    Uwielbiam Cię czytać ! :)
    Pozdrawiam Madziu :)