Menu
Gildia Pióra na Patronite

Lębork 2013r

Mężczyźni w produkcyjnym wieku
na ulicy stoją
zdrowi
papierosami zabijają nudę
w trumnie
porusza się wieko

Jeden z nich
ma chrystusowe cierpienie na twarzy
robocze buty
i zniszczoną dłonią
odgania muchy
z rubryki "szukam pracy"

W tej miejscowości
dla pięćdziesięciolatków
nie ma pracy
w tym mieście pięćdziesięciolatek zdany jest
na mannę z nieba i socjalne ochłapy

127 931 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • pepek

    8 August 2013, 18:52

    Skoro papierosami zabijali swą nudę
    złych dochodów mieć nie mogli z tychże marnych źródeł ;)

  • sprajtka

    8 August 2013, 15:16

    Kończy się termin przydatności człowieka , gdy dopadają go "siątki"...

  • Gaia

    8 August 2013, 14:58

    Takich "Lęborków" w Polsce niemało,
    kobiet i mężczyzn w wieku podobnym,
    że im wiele do roboty nie pozostało.
    Ale i młodych szukających szczęścia też nie brakuje.
    Ot i scenariusz w codziennym serialu pt. "Masz talent? To zmykaj z tego kraju"
    Hm... ja zostaję
    :)