Menu
Gildia Pióra na Patronite

Płonąca nadzieja

Marzenia na sprzedaż dziś wystawiłam
Nadzieję wcześniej w kominku spaliłam
Cudownym, błękitnym ogniem płonęła
Wojna dwóch światów tak się zaczęła

Rzeczywistość w ramionach utulić mnie chciała
Jak matka swe dziecko do siebie wołała
Na końcu drogi rozpostarła swe ręce
Czekając aż przybiegnę do niej na prędce
A droga doń choć jasna i piękna tak była
Mroczną tajemnicę gdzieś w sobie kryła

Ja na rozdrożu niepewna wciąż stałam
Wyboru mego nie dokonałam

Marzenia na drugiej ścieżki końcu
Wygrzewały się w zachodzącym słońcu
Wabiły mnie śpiewem i szczęścia obietnicą
Trudno mi było uwierzyć ich licom
Zbyt niesamowite, bajkowe zbyt były
Zapewne tajemnicę też w sobie kryły

Na granicy szaleństwa, w ogrodzie obłędu
Wychyliłam nieśmiało twarz zza zakrętu
Dokąd iść nie wiedziałam
Decydować dziś nie chciałam
Ruszyć musiałam w jedną ze stron
Gdy potknęłam się o niewidzialny trzon

Wtem obraz wyboru rozmył się
Zniknęły moje drogi dwie
Bez kompasu, pośrodku niczego
Bez szumu wiatru i znaku żadnego
Pozostawiona tylko sama sobie
Oddałam duszę pod opiekę żałobie

Łańcuchy wiecznego cierpienia mnie trzymają
Świadomość win mych wciąż oplatają

...A ja naiwna dziecinnie tak
Wyznaczyłam w końcu szlak...
Iść chciałam tam, gdzie czekały marzenia
Lecz na horyzoncie majaczył tylko ów...

...RAŻĄCY BŁĘKIT PŁOMIENIA...

11 839 wyświetleń
163 teksty
9 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!