Menu
Gildia Pióra na Patronite

Współczesna kolęda.

Mamy święta, ziomek, obczaj to!
Cicha noc, cicha-cicha noc.
Dziś zwierzęta mają ludzki głos,
rozkmiń to, ho ho ho!

Jest dziewiętnasta, na niebie pierwsza gwiazdka,
siadamy przy stole, zaraz kolacja.
12 potraw, opłatek i rodzina
-każdy chyba lubi tak święta rozpoczynać.
Składamy życzenia, najpierw dla taty:
dużo radości, oraz sukcesów w pracy!
Później mama - wszystkiego o czym marzy
i żeby szczery uśmiech nie schodził z jej twarzy.
Bratu i siostrze samych szóstek w szkole
i to już są wszyscy, którzy siedzą przy stole.

Mamy komplet, nawet sianko pod obrusem,
o prezentach chyba wspominać nie muszę.
Błyszcząca choinka, bombki zawieszone,
świąteczne lampki też już zapalone.
Magiczna aura, cudowny nastrój,
każdy ma na sobie odświętny strój.
Tak właśnie wyglądają polskie święta.
Najpiękniej czcimy narodziny dziecięcia.
Dzisiaj każda buzia uśmiechnięta.
Ale czy pamiętacie co stało się przed laty?
Józef, Maryja, uboga stajenka
i dobry gospodarz też niebogaty.

Kilku pasterzy obudził anioł,
kazał iść za gwiazdką, kazał iść za nią!
Trzej Królowie też w drodze byli
i różne dary dzieciątku przynosili.
Kadzidło, mirra, złote podarunki
otrzymał wtedy Zbawiciel malutki.
Zimna stajenka, nawet nie gospoda
była schronieniem przed gniewem Heroda.
I na szczęście wszystko dobrze się skończyło,
a teraz świętować możemy miło
Boże Narodzenie, ludzkości zbawienie!
Bądźcie pewni, to nie pójdzie w zapomnienie!

Jeszcze na koniec powiem wam, że
tę współczesną kolędę stworzyła 1d.

4650 wyświetleń
56 tekstów
2 obserwujących
  • Tooskafka_

    11 January 2013, 20:15

    dziękuję ;)
    przed świętami moja klasa zdobyła 1 miejsce za zarapowanie tego tekstu ;)

  • 11 January 2013, 18:55

    ładne, melodyjne
    pozdrawiam