Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Marzenie

- mam na imię Zosia
powiedziała przeciągle zaglądając mi w oczy
jakby czekała że zaneguję jej wyjątkowość
- ponoć trywialne mieć tak na imię

patrzyłem w błękit
nie wiedziała że to mój pierwszy
błękit tak okrutnie odległy
choć na wyciągniecie ręki

a zapach kwiatów skusił śmiałe nadzieje

mijały dni i lata
różne błękity poszarzały
lądy wybrzeża i ledwie znajome twarze
wypłowiały

gdy nagle ktoś zapytał
- czy mnie pamiętasz?

mógłbym wszystko zapomnieć
ale nie - groszki i róże w zimowym ogrodzie

24 296 wyświetleń
527 tekstów
51 obserwujących
  • 14 March 2016, 13:17

    Baśń z błękitem nieba w tle...
    Co to ja takiego widziałem w groszki?... :P
    Śliczne.
    Pozdrawiam. :))

  • Gaia

    9 February 2016, 00:18

    Przy Waszych ciepłych, słonecznych komentarzach Dziewczyny bledną moje słowa. Dzięki za obecność :))

  • onejka

    5 February 2016, 09:18

    słowem sprawiasz, że zielenieje zimowy las
    i słońce grzeje jakby włączyło szósty stopień zasilania ;)

    tzn. barrdzo pogodny wiersz mimo szarości po drodze :)