Menu
Gildia Pióra na Patronite

Każdy może tak skończyć...

Mądrość w oczach nosi Jurek
co z wódką się ożenił
w szkole podstawowej
a teraz z kochanką stoi
przy Biedronce
i wydłubuje niedopałkom oczy

Urodził się za Gomułki
a wtedy cukierków pudrowych
nie brakowało nikomu
na ladę rzucili kiełbasę zwyczajną
a w kiosku był dostatek "sportów"

Czas skradł radość z Jurkowej twarzy
a jego kochance zabrał świat marzeń
węgiel z opieki za wódkę oddali
kromką ze smalcem zagryźli żale...

(Sporty - nazwa papierosów które zastąpiono popularnymi)
....................................................................................................

Smagacz
wychodził na podwórze
w dzikich kalesonach
a wtedy podmiejskie sady
kłaniały mu się w pas
wiosennymi kwiatami snów

On wierzył w Boga
był pastorem
w kaplicy Zielonoświątkowców
chyba mówił różnymi językami
ale nie wiedział o czym

Księdza po kolędzie
nie przyjmował
i czekał na rydwan z aniołami
który zabierze go do nieba
w pożółkłych kalesonach
i kufajce otoczonej muchami...

(Wspomnienie z dzieciństwa)

127 935 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • 11 October 2017, 13:41

    smutne wspomnienia są czasami jak tatuaż,
    nie do usunięcia,