Menu
Gildia Pióra na Patronite

Negatywowy bohater

Litości w głosie nie miałeś
mówiąc
jak bardzo nienawidzisz Żydów
komunistów
i tych bez wiary
a za twoimi plecami wisiał krzyż
z Jezusem zszokowanym

Wyciągałeś z szafy
stary wehrmachtowski mundur
dźwięczący medalami
i wyglądałeś w nim jak choinka
przed świętami

Twarzą pomarszczoną
i oplecioną zawistnymi nerwami
pokazywałeś jak bardzo
nienawidzisz tych
co Dolny Śląsk
po wojnie dostali

A ja ci gazety czytałem...

127 935 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • eskimoska86

    14 May 2013, 14:08

    podoba się i na biegunie:)
    pozdr;)

  • 14 May 2013, 13:55

    Miłość od nienawiści jest często o włos... w tych, których kochamy i w nas samych...
    Ciekawy tekst.
    Pozdrawiam.

  • Papużka

    14 May 2013, 08:25

    Brakuje mi słów na Twoje wersy. Bardzo dobry wiersz.