Menu
Gildia Pióra na Patronite

lepieje - humoreski

/lepieje - małżeńskie/

Lepiej w modłach złożyć rączki
niż sprzeniewierzyć obrączki

***

Lepiej żyć ze swoim panem
niż zadać się z donżuanem

***

Lepiej mieć czarne podwiązki
niż rozbijać cudze związki

***

Lepiej pietruszkę hodować
niż z cudzym mężem całować

***

Lepiej mieć dziurę w surducie
niż znaleźć majtki na drucie

***

Lepiej zatańczyć kankana
niźli za męża mieć chama

***

Lepszy facet naturalny
niż wyimaginowany

/lepieje - różności czyli groch z kapustą/

Lepiej nie pić dużo wódki
niż ponosić później skutki

***

Lepiej ulepić bałwana
niźli smucić się od rana

***

Lepiej głową sięgać chmury
niż zadzierać nos do góry

***

Lepiej spsocić i żałować
niźli innych wciąż dołować

***

Lepiej z wędką iść na płotki
niż dawać powód do plotki

***

Lepiej do spowiedzi latać
niż się z Palikotem bratać

***

Lepiej kupić mak w Biedronce
niźli szukać go na łące

***

Lepiej uczciwie pracować
niźli po nocach buszować

***

Lepiej ulepić śnieżynki
niż pełnić rolę pacynki

***

Lepiej mieć rozumu w miarę
niż wierzyć w lipne medale

***

Lepiej notą nie szarżować
niż potem nocą zdejmować

* Lepiej, inaczej lepiuch – krótki, jednozdaniowy, często nonsensowny, groteskowy wierszyk, standardowo składający się z dwóch wersów. Wynalezienie tej formy przypisuje się Wisławie Szymborskiej, natomiast nazwę temu gatunkowi nadał jej sekretarz Michał Rusinek.

Pierwszy wers zaczyna się słowem "Lepiej", a drugi "niż lub "niźli". Standardowo, każda z obu linijek lepieja zawiera 8 sylab.

33 758 wyświetleń
239 tekstów
82 obserwujących
  • annak

    7 June 2013, 19:35

    Marcinie, bo "i" jest samogłoską, a "w" spółgłoską...dalej już chyba wiesz dlaczego ;)

  • scorpion

    7 June 2013, 18:30

    Czemu "w" nie, a "i" tak...? P_P

  • annak

    6 June 2013, 21:56

    a się działo ;) fajnie, że Wam się spodobało i próbowaliście polepić ;)

    Marcinie Krysia ma rację "w" się nie liczy jako sylaba, ale już np."i" tak...każdy z Was był blisko, a ostatni Krysi jest idealny :) przepraszam, że dopiero dziś odpisuję...

    Krysiu, Dorotko, Agnieszko, Marcinie dziękuję :) pozdrawiam serdecznie :)))))

  • misiek45

    2 June 2013, 18:02

    Świetne -pozdrawiam Aniu :)

  • scorpion

    2 June 2013, 14:34

    ;]

  • krysta

    2 June 2013, 14:34

    lepiej na ruszta coś wrzucić
    niż pustym brzuchem bek nucić

  • krysta

    2 June 2013, 14:29

    znikam na obiad

  • krysta

    2 June 2013, 14:28

    Fajne uśmiałam się..:))

  • scorpion

    2 June 2013, 14:24

    Lepiej samemu coś zmyrgotać (?)
    niż na Annak czekać... I fyrkotać...(?)

  • krysta

    2 June 2013, 14:21

    poczekamy na opinię annak