Menu
Gildia Pióra na Patronite

***

ku pokrzepieniu serc,
ponad podziałami,

świątynią poezji, "Kwadryga"

u progu
Euterpe, Erato, Kalliope,
Melpomene, Polihymnia,

gotowe otworzyć wrota,
na wydarte z głębi duszy,
w ogniu zawiści i miłości,
w ogniu obłędu kute

słowo,

żywy portal świadomych pragnień,
kamienny fundament wolności,
wrota intymności, poznania...

tu, na kamiennym ołtarzu
poeta składa swe oblicze,
na wyraz niesmaku, zachwytu,
serce oddaje

nad to,

niedoskonałością niechęć pozostaje,
pył obojętności zamknięty w klepsydrze

8477 wyświetleń
99 tekstów
7 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!