Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Artyści...

Ktoś namalował wzory na szybach.
Wśród listków paproci kwiaty sasanek.
Komuś się chciało od okna do okna
chodzić... malując w zimowy poranek.

Nie mógł być przecież zwykłym przechodniem.
Początkującym przydrożnym malarzem.
Bo któż by tak pięknie ozdobił mi okna
biało perłowym... błyszczącym witrażem?

Wyeksponował najmniejsze detale.
Z precyzją mistrzów nie... amatorów.
Z paletą w dłoniach lecz skąpą w barwy.
Nieskromną w porcję... cudownych wzorów.

Gdy jednak słonko wnet do mnie zajrzało
obrazy przezeń już namalowane
nagle zniknęły niczym ręką odjął
czyżby więc były jak...zaczarowane?

Któż teraz będzie upiększał świat z zewnątrz
gdy znikną witraże tych misternych wzorów?
Dama zwana Wiosną. Z półswiatka artystów.
Lecz tym razem z gamą... zielonych kolorów.

55 157 wyświetleń
395 tekstów
57 obserwujących
  • agniecha1383

    3 February 2017, 18:47

    dziękuję i pozdrawiam:)

    od Fergus
  • 3 February 2017, 16:04

    Robiłem zdjęcia misternie lalowanych wzorów na szybie i masce samochodu.
    Nie sposób się nie zachwycać tym pięknem.
    Ładnie namalowany wiersz.

  • agniecha1383

    3 February 2017, 08:30

    He he;) nieeeee :-)

  • fyrfle

    3 February 2017, 06:54

    Fiszka i pytanie - nie wymieniłaś okien?