Menu
Gildia Pióra na Patronite

???

Kto rozpostarł nad nami tak ogromny firmament
i kto gwiazdy poumieszczał migoczące nocą na nim?
Kto na niebie zrobił słońce za dnia światłem palące,
co zamienia w niewidzialne gwiazdy nocą świecące?

Kto uczynił wodę, ziemię, wicher, burzę i ogień?
Czemu rok się identycznie przez lat tyle już powtarza?
Czemu kłamstwa niedorzeczne od małego mnie i Tobie
mówi szkoła, telewizja, wikipedia oraz prasa?

Czemu słońce tak ogromne i odległe od Ziemi
za maleńką taką chmurką całkiem schować się potrafi
i dlaczego przez lat setki nie zobaczył nikt komety
ani żaden asteroid w naszą Ziemię też nie trafił?

Czemu nocą zawsze tutaj jest tak cicho i spokojnie,
że nie słychać nawet dźwięku ani szeptu najcichszego?
Czemu ludzie stąd odchodzą by zabijać się na wojnie?
Czemu głupców na tym świecie jest aż tylu, no dlaczego?
http://www.youtube.com/watch?v=TOdo7dhvSwg

71 034 wyświetlenia
1135 tekstów
9 obserwujących
  • Moon G

    21 June 2019, 08:28

    Niestety nie znam, nie inspirowałem się zatem tym. Dziękuję :)

  • fyrfle

    21 June 2019, 08:00

    Bardzo mądry wiersz, przypominający niegdysiejsze dzieło, bodajże mistrza Stachury, wykonywane przez SDM.