Menu
Gildia Pióra na Patronite

podwójne espresso

Księżniczki z zapałkami budzą się w pustych mieszkaniach.

od wizyt jednorazowych mężczyzn
zostały smugi. deszcz w oczach.
tej nocy ostatnia pełnia. już nie będzie
kogo winić za nieprzespane noce.

rozczarowania. pękną w szwach
od imion, których niejeden kalendarz
nie potrafiłby pomieścić.

a przecież przyjdą następni.
ze śladem po obrączce
schowanej w portfelu.

146 971 wyświetleń
1738 tekstów
256 obserwujących
  • 31 October 2015, 21:57

    Paladin, myślę, że wciąż to odkrywam. I może to i lepiej?

  • 31 October 2015, 21:53

    Też tęsknię. Rozmowy z nimi wszystkimi naprawdę napędzały mi turbiny. Aż chciało się pisać.

  • 31 October 2015, 21:48

    jantar, ta stara gwardia,
    myślę, że oni w większości gdzieś się tu plątają. Tylko, że im się już nie chce nic pisać.

    A ja w końcu znalazłam w tym nowym domu - miejsce tylko dla siebie. I mogę tak... pogadać sama ze sobą, by coś sensownie skleić. :)

  • 31 October 2015, 21:46

    Albo włąsnie zajomość własnych potrzeb, wymagań, seksualności...

  • 31 October 2015, 21:31

    Raczej otwartości. Ja chyba nie potrafiłabym się tak "dostosować".
    Być z kimś po to, by zaspokoić "zwierzęcą" potrzebę.

  • 31 October 2015, 21:24

    Kiedy czytam swój tekst - mam przed oczami w sumie tylko jedną osobę. I z całej sympatii do niej... strasznie mi żal tego obrazu.

    A z drugiej strony - zazdroszczę jej.

  • 31 October 2015, 20:51

    :)

  • 31 October 2015, 20:37

    Wojtek - pytanie czy czujesz ten tekst? Czy tylko go przeczytałeś...

    Nieprzyzwoity? A co w nim jest nieprzyzwoitego? Seks? Liczba kochanków? Czy to, że podmiotem lirycznym jest kobieta?
    Kiedy facet zdradza na boku - nikt go nie ocenia z perspektywy - nieprzywoitości. Kiedy chodzi na ku**wy. Kiedy zdradza żonę/partnerkę. Lub kiedy nie jest związku i co tydzień ma inną...

    Kiedy jednak mowa o kobiecie - ma się na języku same złe słowa o niej.

    Broń Boże ja ich nieusprawiedliwiam. Myślę, że te kobiety są zagubione. Myślę, że każdej z nas mogło się to przytrafić. Bo ten syndrom wielomężczyznowości powstaje zazwyczaj po nieudanym związku. Kiedy kobieta oczekiwała na więcej, a została z pustym łóżkiem? Ze złamanym sercem?

    Wszystko skądś się bierze.

  • RozaR

    31 October 2015, 18:22

    Dobry tylko nieprzyzwoity -
    Choć krytyk też jest nieprzyzwoity

  • RozaR

    30 October 2015, 23:30

    No wiesz co ! ja nie wiem o co pytam ? Nikt nie wie tak dobrze jak ja o co mi chodzi .
    A jak Ci chodzi że może niepoprawnie to wiedz że jest to forma stosowana dość często - nawet w opiniach pod twoim wierszem .