Menu
Gildia Pióra na Patronite

p y c h a

kruche ciało zwinięte
w kłębek nerwów
w dłoniach klepsydra
przewinień
zaciska gardło

maska uśmiechu
wrośnięta w twarz
ugniata jeszcze ból
obcym żalem

to nic...
jeszcze ma nadzieję
z popiołów serc
wznieść się na wyżyny
anielskich skrzydeł

gdyby jeszcze fale nie-snu
nie biły o brzeg wyrzutów sumienia

gdyby...

78 376 wyświetleń
347 tekstów
254 obserwujących
  • IceCherry

    15 September 2012, 19:08

    Pycha - ukrywa twarz pod maską próżności

    Piękny wiersz

    od zorro4
  • Władysław Andrzej

    8 September 2012, 13:39

    Maska śmiechu , jeśli jest bólem to kiedyś rozwieje się na wietrze czasu

  • aloya

    8 September 2012, 13:07

    Poruszający:))

  • NieBoska

    8 September 2012, 11:59

    Co może duma źle pojęta! Gdy czart próżności umysł spaczy i opęta, nie ma na drodze głupstwa przestanku i granic; wiara, miłość, spokojność, szczęście, honor za nic; pycha wszystko pochłonie w swą piekielną paszczę. Jan Chęciński

    Klepsydra ma takie wąskie gardło, w dodatku zaciśnięte pysznie !
    Nie przejdzie nawet przepraszam, na wybaczenie nie nie ma miejsca, biedna udręczona cierpiętnica, ta PYCHA !

    Bardzo dobry wiersz. Doskonały.

  • Efemeryda60

    8 September 2012, 02:20

    Pycha
    Chodzi Pycha, nadyma się,
    Pod boki, ważna, trzyma się,
    Wzrostu w Pysze łokieć i ćwierć,
    A czapka na niej jak żerdź,
    Brzucho w perłach, klejnotach,
    Zadek cały ze złota.
    A i poszłaby Pycha do ojca-matki,
    To wrota nie bielone!
    Pomodliłaby się Pycha w kościele,
    To jej nie zamiecione.
    Patrzy Pycha: tęcza na niebie...
    Zawróciła, powiedziała:
    "Nie będę się ta schylała!..."
    (z Aleksego Tołstoja)

    "Ludzie przeciętni to nie znaczy ludzie skromni. Przeciwnie - pysznią się oni swoją przeciętnością."

    Doskonały obraz udręczonej duszy, z nadzieją na wybaczenie sobie.
    Piękny wiersz Aniu.

  • 7 September 2012, 23:50

    Mmm, pyszności... :)
    Pozdrawiam :)

  • Julka 10

    7 September 2012, 22:51

    Na nic uśmiechy...wyblakłych pereł, kiedy dusza i ciało...boli...

    Jak zawsze zgadzam się z Tobą Aniu w słowach tak pięknie wierszem zapisanych ;)))

    Kolorowych snów Kochana ;)))

  • 7 September 2012, 22:50

    Aniu... Twoje piękne słowa mówią wszystko...
    A pycha... cięższa o wyrzuty sumienia... nigdy nie wzniesie się na wyżyny anielskich skrzydeł

    Pozdrawiam cieplutko :)))

  • słoneczniki

    7 September 2012, 20:54

    Świetny wiersz.
    Przeszywają mnie te słowa.

  • annak

    7 September 2012, 20:47

    ładnie i ciekawie Aniu :)
    pozdrawiam serdecznie :)))))