Menu
Gildia Pióra na Patronite

Kocham cię Polsko,

Bogini Twa!

Bogini Twa!

Kocham cię Polsko, gdy ze snu się cicho budzisz,
Gdy do pracy biegniesz, do metra albo tramwaju.
Twej pracowitości i zapału do pracy nikt nie ostudzi,
I w kwietniu zielonym Cię kocham, i w kwietnym maju.
Ciągle śpiesząca i zabiegana idziesz do szkoły z plecakiem,
Albo zachwycasz się kwieciem maja, lub kwitnącym makiem.
Długie godziny siedzisz w swym urzędzie albo statki budujesz.
Cokolwiek robisz, Polsko kochana, zawsze pilnie pracujesz.
Kocham cię zimą, gdy brniesz powoli przez zaspy głebokie,
Gdy jesienią z drzew na ciebie spadaja liście z wysoka,
Gdy lato lip kwitnących zapachem cię ogarnia miodowym,
Gdy wiosną do ciebie powracają ptaki z legowisk zimowych.
Kocham twą ziemie, z jej górskimi szczytami, sosną porośniętymi,
Kocham twe morze lazurowe, z jego statkami po nim w dal płynącymi.
Kocham Cię w deszczu, gdy z parasolem idziesz krokiem tanecznym,
Kocham cię za to, że ludzie twoi cenią honor i wartości odwieczne,
Na twych pagórkach stoją kościoły, których dzwony do mszy dzwonią,
Na twej strazy stoją polscy żołnierze, którzy cię zawsze jak matkę chronią.
W sercach twojej młodzieży patriotyzm i pamięć o bohaterach zywa,
Kocham Cię za gościnność, serdeczność, że nie jesteś nigdy fałszywa.
Kocham cię za to, gdy ulicami miast z flagami w ręku płyniesz rzeką,
Za twe piękne widoki, gdy chłopak na dziewczyną swoją z różą czeka.
I za to cię kocham, że z twego narodu pochodzę z dziada pradziada,
Że i w moich żyłach płynie krew polska, jestem temu bardzo rada.

5555 wyświetleń
78 tekstów
3 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!