Menu
Gildia Pióra na Patronite

powroty

kim ty jesteś ?

kiedyś byłem synem
teraz nie wiem kim jestem

historia koło zatacza
nie w prawą lecz lewą stronę
do matki dziecko powraca
miłości bliskich spragnione

wichrami biednej przeszłości
w dalekie kraje rzucony
powraca do swej ojczyzny
biedny i obco skruszony

nikt nie wita kwiatami
wrota pamięci zamglone
obco zimno inaczej
w którą udać się stronę

by móc dotrzeć do bliskich
zrozumieć ich ideały
pomówić mowę ojczystą
nabrać polskiej ogłady

z pamięci tej części świata
znikło wspomnienie o tobie
zrozumieć nikt cię nie może
w postępowaniu i mowie

kto ty jesteś?

inny a jakby ten sam
ciężki do zrozumienia,
może za jakiś czas
powrócą stare wspomnienia

43 931 wyświetleń
511 tekstów
16 obserwujących
  • PetroBlues

    10 March 2012, 13:58

    Przyzwoicie. Naprawdę.

    Pozdrawiam:)

  • sprajtka

    10 March 2012, 12:55

    Bardzo mi się podoba. Odwrotka-"kto Ty jesteś?Polak mały"...:)

  • jarekkozikowski

    10 March 2012, 10:43

    tekst napisany po powrocie z sezonowej pracy