Menu
Gildia Pióra na Patronite

Wariant C

Kiedy z zegara mrok
spływa po ścianie brunatnej
malowanej wzorkiem
na gumowym wałku
to zamiera w zegarze wahadło
i nastaje cisza
ciężka jak nikotyna
oklejająca klosz
z poniemieckiej bajki

Jeżeli chcesz być
dobrym człowiekiem
to poderżnie cię życie
i wykrwawisz się na skraj
anielskiej szaty
białej jak szpitalne prześcieradło
z żółtą plamą rywanolu

W nocy zostaje kawa
w kubku wykończonym
tlenkiem manganu
słodzona
z nieba gwiazdami.

127 835 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!