Menu
Gildia Pióra na Patronite

Miasta

Kiedyś byliśmy bogami
Wolnymi pośród łanów zieleni i zbóż
Staliśmy się materialni
Jesteśmy miastami
Ja niczym Paryż dumna i pełna blasku
Jesteś jak Moskwa dumny i niezłomny
Tak jak Paryż łamię sie pod rozkazami
I walę się niczym budynki
Jesteś jak Moskwa palisz i plądrujesz
Uderzasz we mnie niczym Berlin
A ja poddaje się jak Paryż
W końcu łamię się
Jestem jak Warszawa odepchnę ataki
Wojna! Wojna pomiędzy bogami
Walę się jak budynki po każdym pocisku słów
Kamienie, rozsypane jak przez Boga rzucone na szaniec
Palę się jak Rzym
Poddana jak Paryż leże w zgliszczach Warszawy
Ty zawsze będziesz Moskwą oraz Berlinem
A ja po odbudowie będę niczym Ateny
Biała i zimna niosąca dawne wspomnienia wielkości i chwały

1633 wyświetlenia
15 tekstów
0 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!