Menu
Gildia Pióra na Patronite

,,Decymacja - próba siły".

Kiedy dojrzałości przyszedł czas,
Przydział w armii dostał każdy z nas.
Rzymska armia, znaczy dyscyplina,
Nowa szkoła życia właśnie się zaczyna.
Sacramentum znaczy ślubowanie,
Honor musi być pierwszym planie.

Ład, porządek jest nam dobrze znany
Mars obwieszcza wszystkim swoje plany.
Każdy z nas wyruszy zaraz w bój,
Żeby stłumić buntowniczy rój.

Do Picenium udajemy się,
Legion już rozdzielił siły swe.
Zaskoczenie to Krassusa plan.
Ziemia znowu wyda zboża łan.

Mummiusz nie był jednak świadom swoich sił.
Nie chciał, by się legion w lesie skrył.
W bezpośrednią walką oddział wdaje się,
Widmo rychłej klęski znów przybliża się.

Szumi wielki gęsty las,
Że odwrotu nadszedł czas.
Ocaleni wycofują się,
Sroga kara nie ominie Cię

Tylko Jowisz, wie czym jest Twój los,
Mars szykuje już płomienny stos

Chociaż kara ominęła Cię
Twój przyjaciel nie ukryje się,
Biały kamień w jego dłoni tkwi.
Suchy piasek będzie pełen krwi.

Kiedy wyprowadzasz cios,
Bratnia krew zalewa kłos.
W ciężkich mękach druh Twój zginął
Jego czas w Legionie minął.

608 wyświetleń
18 tekstów
0 obserwujących
  • fyrfle

    16 May 2014, 15:16

    piękny wiersz i fajnie zrymowany, choć wole Policje od wojska.