Menu
Gildia Pióra na Patronite

Każdy dzień

Każdy poranek
radością budzi świat.
Pachnie tak cudnie,
jak w polnej rosie kłęby traw.

Myśli się rodzą,
nadzieja kwitnie w nas,
że może ktoś?
że może coś?
a może nas?

Bo każdy dzień,
coś przynosi nam.
Przy drzwiach zostawia
niespodzianek kosz.
Trzeba tylko umiejętnie brać.
To, co ofiaruje nam los.

Czasami zwykłe małe coś,
plącze się gdzieś pod nogami,
może to znak?
zauważ to.
nie przepuszczaj między palcami.

zaufaj ciszy,
pomyśl dwa razy
zanim decyzje podejmiesz
bo szczęście zazwyczaj
też chodzi parami,
i może ciebie wybierze.

W gwarnym tłumie ludzkich spraw
gonitwa trwa do celu .
Zatrzymaj się
do tyłu spójrz,
strapionych jest tak wielu.

w uśmiechu swym,
podaruj im,
malutką iskierkę nadziei.
Bo szczęściem jest
nie tylko je mieć,
lecz umieć
darować też innym.

27 408 wyświetleń
180 tekstów
11 obserwujących
  • Władysław Andrzej

    30 August 2012, 12:08

    Nadzieja jest zawsze

  • aloya

    29 August 2012, 23:08

    Serdecznie dziękuję :))

  • misiek45

    29 August 2012, 22:35

    Bardzo pouczający wiersz Aloya -pozdrawiam serdecznie

  • miramija

    29 August 2012, 22:02

    Ja też uważam, że za rzadko zatrzymujemy się w pędzie by się rozejrzeć dookoła... i za często pragniemy rzeczy wielkich nie zwracając uwagi na te małe.... bardzo ładny wiersz Jolu... pozdrawiam :)