Menu
Gildia Pióra na Patronite

nadzieja

kamienny wzrok
wbity w lawinę
otaczającego zła
otula mgła

zimne usta
nie wiedzą już
jak krzyczeć
choć trzeba

to tu nadzieja
usycha
i nigdy już
nie odnajdzie
swojego punktu zaczepienia

więc umiera..

2329 wyświetleń
22 teksty
3 obserwujących
  • .Rodia

    16 June 2014, 21:36

    ano

  • donotswallow

    16 June 2014, 21:31

    oby nie być w takim razie, tchórzem

  • .Rodia

    16 June 2014, 21:28

    trzymasz się wzrokiem środka dla zdrowej równowagi
    nikt nie każe ci być w środku
    środek jest lepszym pryzmatem niż skrajności, bo dychotomia myślenia jest mało rozwijająca, gdyż żyjesz tylko w "czarno białym świecie"
    widzisz tylko kawałek horyzontu

    owszem, im dalej od środka tym lepiej, ale lepiej nie stać do niego plecami

  • donotswallow

    16 June 2014, 21:20

    trzymając się środka wpisujesz się jeszcze bardziej w ramy.
    cóż z tych ram, jeszcze mocniej wyrysowanych

    mają. wiele z "prawdy" właśnie. jednostkowej. bo ogólnikowa i tak nie ma racji bytu
    jest zbyt mocno outsiderska.. dobrze, wiem. bardziej uniwersalna. bardziej. zbytecznie

  • .Rodia

    16 June 2014, 20:55

    trzymać się środka
    skrajności nie mają wiele z prawdy, to dobry kontrast dla właściwych obserwacji i wniosków, ale kiepski przewodnik

  • donotswallow

    16 June 2014, 20:38

    skrajności i tak nie umrą. jak więc trwać w takiej.. oligarchii
    takiego właśnie chyba szukam

  • .Rodia

    16 June 2014, 14:45

    mniejsza z nadzieją

    tu "traci się skrzydła i zaczyna latać"
    albo - tak jak zazwyczaj - spada

    zło jest tanie
    a dobro przekupne
    zwyczajne takie, dla zwyczajnego człowieka