Menu
Gildia Pióra na Patronite

Niewypowiedziane

biały obrus jak dawniejsza zima
drżąca dłoń co zapala świecę
święta cisza unosi się wszędzie

szklanym wzrokiem dotykam gwiazd
jakbym chciała wybiec na przeciw
tym najbardziej dziś nieobecnym

tylko serce drży jak bławatek
zostawiony na grudniowym śniegu

czekam na ciebie od lat
jak okruch na pustym talerzu
przełamując żal jak opłatek

nawet jeśli Ty nie przybędziesz...

Wszystkim, którzy tutaj dzielą się sobą każdego dnia życzę dziś, by tajemnica wigilijnej nocy objawiła się Wam radością, miłością i pokojem. Wesołych świąt Bożego Narodzenia!

137 924 wyświetlenia
1393 teksty
282 obserwujących
  • giulietka

    5 January 2017, 07:18

    Nie, nie spóźniłaś się i ja, mam nadzieję, też nie.
    Uwielbiam ten cytat, bo dzięki niemu zrozumiałam całkiem niedawno czym jest Boże Narodzenie.
    Bardzo dziękuje Ci za to przypomnienie, Nicola!

  • nicola-57

    28 December 2016, 15:44

    nie spóźniłam się
    przecież "Codziennie jest Boże Narodzenie"

    są takie wiersze, które powinny zamieszkać między nami...
    ten do takich należy
    DZIĘKUJĘ

  • giulietka

    25 December 2016, 21:21

    Mmmm tego mi było trzeba do pełni magii świąt :-) Wzajemnie, Art!

  • 25 December 2016, 01:09

    Piękne.
    Wzajemnie. Świąteczny cmok od smoka. :):*

  • giulietka

    24 December 2016, 21:57

    Tak, ta końcówka była zamierzona, jak i cały wiersz zresztą... ;-)
    Dziękuję i Tobie również życzę pięknych świąt, M.

  • Adnachiel

    24 December 2016, 13:21

    Serce ze wzruszenia rośnie.
    Nastrojowy, pełen wniebowziętych zadumań, wpisany w ten tajemniczy cud, który w człowieku dziś się dokonuje.
    I ta końcówka...

    Cóż...Przepiękne wyznanie.

    Wesołych, błogosławionych Świąt, M. :*