Menu
Gildia Pióra na Patronite

Czerń i biel

Jesteśmy tylko pionkami
na wielkiej szachownicy ziemi
w rękach Szatana
i Boga

Oni udowadniają swoje racje
a my się poruszamy
brnąc z dobrego w zło
ze zła do dobrego

Jest tylko biel i czerń
garniturów
anielskich postaci
bez żadnych skrzydeł
w starannie uprasowanych koszulach
ze złotymi spinkami w mankietach
siedzą i patrzą
kto ma rację
Szatan strzepuje popiół z papierosa
z my się zabijamy
okradamy
modlimy o przebaczenie
i nosimy na groby kwiaty.

127 936 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • fyrfle

    5 June 2018, 16:42

    Coś jak w piosence Kaczmarskiego "Dzieci Hioba, czyli jesteśmy zakładem Boga z Czarttem o kolejną dziejów kartę. Nie wiem, nie specjalnie chce mi się tracić życie na wnikanie w niewidzialne, raczej jestem kronikarzem tych zawodów i nie ukrywam, że świetnie się bawię - Ty zresztą też chyba.