Menu
Gildia Pióra na Patronite

Bierzmowanie (czym jest)

Jesteś jak drzewko młode
Co łatwo wyrwać z korzeniami
Zgiąć złamać lub pozbawić owoców
Dlatego człowieku młody
Trzeba cię wzmocnić
Byś wstał gdy upadniesz
Głowę odwrócił od grzechu
Powiedział nie
Gdy przyjdzie ta krzywa godzina
Jesteś jak drzewo
Co powinno zakwitnąć
I wydać owoce
Dlatego niech spłynie na Ciebie
Duch Święty

76 490 wyświetleń
1011 tekstów
16 obserwujących
  • Moon G

    25 March 2018, 11:43

    Ja mam Wiktor z bierzmowania.

  • fyrfle

    21 March 2018, 10:29

    Twój wiersz skłania do szerszych refleksji na temat tego cudnego sakramentu, a w ubiegłorocznym czerwcu biskup Pieronek powiedział do młodych, właściwie prosił ich, żeby ten sakrament, ta eucharystia nie była ich ostatnią wizytą w kościele, czyli zdaje sobie sprawę, że moc ducha świętego z nimi pozostanie, ale czy księża są godni, aby ci młodzi ludzie i także inni pozostali z nimi? Czy kościół katolicki jest czymś więcej niż budynkiem z przecuddnymi tutaj malowidłami naściennymi i plebanią niczym pałac biskupi, a może jeszcze okazalszą, z cmentarzem z niesamowicie drogim pochówkiem? Czy jest miłości, działaniem twórczym, wynikającym właśnie z buszowania w człowieku ognia Ducha Świętego? Czy jest miłosierny? Czy potrafi przekroczyć diabła swoich doktryn?