Menu
Gildia Pióra na Patronite

tutuł*

*"z takim głosem to się byle kto nie rodzi" więc chowam się w kobiecie, ze strachu przed światem

jestem
całkiem w sobie opuszczony
jak rzymskie chorągwie
pośród żydowskich świątyń
w których nikt by mnie nie ochrzcił

i żadna maryja
nie poświęciła by mi aż trzech dni
by znaleźć we mnie coś na kształt syna

bo jestem dzień jak co dzień
a nocą przyozdabiam myślami mrok

i cudzołożnicy oraz obłudnice ciskały by srebrnikami
a do trzydziestu tak łatwo się doliczyć
chyba że na palcach jednej ręki
rozciągasz linie papilarne, mimo że wciąż nie potrafisz podać dłoni

i w drzwiach posiadam judasza
oko na świat, gdy na mnie patrzą
chleba naszego powszedniego
nie zabrakło w pustych dłoniach

a jednak pokarmem on wśród kruków i wron

drewniane drzwi
krzyże i ławki w parku
i ty jakiś sęk na sęku poukładany
tylko czemu lata lecą wciąż za plecami

wolałbym wierzyć iż liczba siedemdziesięciu siedmiu przebaczeń
odpowiada trzem upadkom
że sześćset sześćdziesiąt sześć
jest liczbą miłości
należącej się nawet diabłom

na cóż inaczej miałbym dla życia
- bo przecież nie dla siebie -
wieszać się na krzyżu i wierzyć
że człowiek po prawej, czy lewej mej stronie
ma równe prawo do nieba

a ty
Moja Droga
co spadłaś mi z piekła
swym żarem nie zostaw na mnie suchej nitki
i gdybym zapomniał o życiu
w przeźroczystą pustkę owinął swoje spojrzenie

nie odbieraj mi w sobie ciepła
co ciebie grzeje
a we mnie woła o pomstę do nieba

14 257 wyświetleń
276 tekstów
32 obserwujących
  • .Rodia

    31 January 2016, 23:51

    dzięki
    dawnnoo cię nie czytałem u siebie
    pozdr

    napisze coś jeszcze

  • 31 January 2016, 21:08

    Mocny. Dobry. Zazdroszczę... skojarzeń.

  • .Rodia

    31 January 2016, 14:52

    cieszę się

    rzymianie opuszczali je na wpół przed żydo-świątyniami - stąd motyw

  • giulietka

    31 January 2016, 09:08

    Dawno u Ciebie nie byłam, ale jak już wracam to mam po co i za to Cię lubię... czytać!

  • .Rodia

    30 January 2016, 01:41

    Nie ma we mnie nienawiści, więc nawet diabłom dwie czapki na zimę ułożę na rogach, co by nadto się ich nie lękano pośród mroków zimowej samotni/ samości

  • .Rodia

    30 January 2016, 01:29

    dziękuję za Twoją obecność amel
    jestem zadowolony akurat z tego

    tak, czuję się bardzo spokojny
    właśnie udało mi się podjąć bardzo istotną kwestię dot mojego życia i czuję, że udało mi się wychować zamknięty w moim pokoju przeciąg

  • .Rodia

    30 January 2016, 01:08

    Chciałbym niekiedy nie musieć czytać, ale bardziej chciałbym się takich chceń wstydzić i wystrzegać.

    Boże, jak ja kocham słowa

  • Smoky Blue

    30 January 2016, 01:06

    Jaki człowiek taka twórczość, jak to kiedyś ktoś mądry powiedział - jakie życie taki... Twór jego ;-)

  • .Rodia

    30 January 2016, 01:04

    Dziękuję za komentarz

    Oto człowiek!

  • .Rodia

    30 January 2016, 01:03

    Nominacja
    Nowina?
    Znam trochę na NO

    ...