Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pod tym samym niebem

jeśli jest coś piękniejszego
niż pałace w chmurach

to tylko ta chwila
gdy w ciszy gasną światła
gotyckiej katedry

a gwiazdy migocą okruchami snów
kiedy do brzegów Sekwany
noc się przybliża

uśmiecham się wówczas
bo wiem:

niebo nad Polską
jest też niebem Paryża

101 630 wyświetleń
954 teksty
266 obserwujących
  • kati75

    27 January 2018, 09:40

    niesamowite niebo masz Adnachielu będę gtu wracać!!!

  • giulietka

    15 March 2017, 07:51

    Przekonałeś mnie.:)

  • Adnachiel

    14 March 2017, 11:24

    Zapach_bzu, masz rację, to bardzo piękny cytat i idealne dopełnienie mojego wiersza.
    Dziękuję Ci.

    M., niechaj więc zachętą będzie myśl o porannej kawie i pysznych croissantach lub bagietkach w Café de Flore przy Boulevard Saint-Germain :)
    Ja stawiam :))

    Smok w cieniu katedry? Ha! Raczej katedra w cieniu smoka :)
    Także chociaż siły nam się wyrównały :))
    Dziękuję za dobre słowo, to bardzo miłe.

    Dobrego dnia życzę :)

  • giulietka

    14 March 2017, 07:40

    Drogi M, ostatnimi czasy jestem mniej stacjonarna, więc może pewnego dnia... ;)
    Na razie jednak wędruję między Twoimi wersami, gdzie zawsze mogę Cię zastać w każdym ze znajomych miejsc.
    Dobrego dnia!:)

  • 13 March 2017, 21:24

    Kto wie, może pałace w chmurach stworzone są na obraz tych kilku małych cudów pod wspólnym niebem? :)
    Usiądę w kąciku katedry, by nie płoszyć Twojej bezbronności. ;)
    Jak zwykle urzekasz słowem.
    Pozdrawiam. :))

  • zapach_bzu

    13 March 2017, 20:12

    Pierwsze skojarzenie, które mi się nasuwa po przeczytaniu Twojego wiersza Adnachielu, to ten cytat: "Gdziekolwiek jesteśmy patrzymy na to samo niebo".
    Jest to bardzo piękny cytat. I piękny wiersz.
    Pozdrawiam.

  • Adnachiel

    13 March 2017, 17:22

    Malusiu, to zaszczyt, dziękuję :)

    Kochana M., gdybym wiedział, że zamierzasz w progu katedry kiedyś się zjawić, czekałbym już teraz :)
    I wszystkie światła tego miasta, rozpaliłbym na Twojej drodze.
    Zapraszam, Wieża Eiffla już się Ciebie doczekać nie może :)
    O ogrodach Luksemburskich, Panteonie, Operze Paryskiej czy Polach Elizejskich nawet nie wspominam :))

    Nat. dzięki :)

    Michał, bardzo Ci dziękuję za męski głos w tej sprawie :)
    Czułem się nieco bezbronny wśród samych pięknych kobiet :))

    Posyłam pozdrowienia :)

  • silvershadow

    13 March 2017, 16:48

    ... a mi pozostaje tylko dołączyć się do poniższych słów. Pozdrawiam :)

  • 13 March 2017, 15:25

    Śliczny, zwłaszcza to niebo nad Warszawą ;)

  • giulietka

    13 March 2017, 13:16

    Jeżeli jest coś piękniejszego, niż świat Twoich wierszy, to i tak właśnie w nich chciałabym zamieszkać.
    Mam nadzieję, że kiedyś, gdy pojawię się na schodach katedry, będzie na mnie czekał "tamten chłopiec ze skrzypcami".
    Ps.Ja też czasem uśmiecham się do gwiazd:)