Menu
Gildia Pióra na Patronite

***

jak wiele trzeba przeżyć
żeby dało się powiedzieć
to nic*

w ciepłej krwi z przegryzionych warg
usłyszeć modlitwę o wodę
z drugiego końca świata

w milczącym śpiewie bożych rąk
wzrastać śmiercią jak najpiękniejszy z ogrodów
co błękitnieje w cieniu
pogasłych okien różańców

jak wiele trzeba przeżyć
by w bolesnym odchodzeniu ciała
poczuć szarpiącą się samotność
drugiego człowieka z łóżka obok

i powiedzieć wtedy - to naprawdę nic
tam gdzie rosną kwiaty
tam niebo jest zaledwie łzą

(* - Cytat W. Myśliwskiego)

28 890 wyświetleń
275 tekstów
113 obserwujących
  • 22 June 2017, 20:58

    OK, bo już Cię miałem zastrzelić FOCHEM... Ferdynandem. :D

  • Kamil Borkowski

    22 June 2017, 20:39

    Swój swego pozna, poza tym cały czas mowa o pozytywnej szajbie :D

  • 22 June 2017, 20:24

    Ale żeby tak po diagnozie?... :P:D

  • Kamil Borkowski

    22 June 2017, 20:22

    Wzajemnie, wariacie :)

  • 22 June 2017, 20:21

    Bardzo ładne.
    Miłego wieczoru. :))