Menu
Gildia Pióra na Patronite

Rajski ptak

Jakie to uczucie latać jak ptak beztroski?
Ku niebu, ku niebu,
Ku chmorom wysokim!
Tak błogo, tak lekko!
Z pod dachu świata patrzeć
na góry maleńkie i rzeki króciutkie.
Burze gwałtowne omijać,
przed wichrami uciekać
i z wiatrem prędkim w wyścigi ruszyć, wyruszyć!
Ach, jak błogo ptakiem rajskim być!
Tu ludzka zachłanność sięga, niedosięga!
W dni szybować,
a w noce gwiazdy na niebie liczyć z tak bliska, tak bliska.
Ach, jak błogo ptakiem rajskim być,
jak błogo ptakiem rajskim być!

8942 wyświetlenia
97 tekstów
6 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!