Menu
Gildia Pióra na Patronite

***

I złapani w sieć podłości
Uwięzieni w ludzkim świecie
Sami w krainie szarości
Tu nie palą się latarnie, ni pochodnie, ani świece

Żeby chociaż chwil i szczyptę
Mieć dla własnej wyobraźni
Nie iść w groby... ani w kryptę!
Lecz w Valhallę własnej jaźni

Żeby odetchnąć móc na chwilę
Barwą Twych imaginacji
Mieczem, magią- to tym żyję
W malarstwie demonizacji

W cygańskiej bohemy tańcu
I szermierce muszkietera
W czarze wina- na różańcu
I na grobie bohatera...

Tak, i jak jeździec na smoku
W chmurach nadziei i szaleństwa
Hen, w podróży pośród mroku
Wzgardźmy toną bezeceństwa

Hej, szukaj mnie w ciemnościach
W królestwie, gdzie brak rutyny
Może znajdziesz mnie w mych włościach
I w zamczysku mojej winy

Ja Ci chętnie je pokażę
I nie tylko to zamczysko
Aż po wszystkie korytarze
I mych marzeń palenisko

Chodź, ogrzej się ze mną tutaj
Przy ognisku i nadziejach
Lecz dalej mnie w mroku szukaj
Jako w mrozie, i w płomieniach

13 975 wyświetleń
199 tekstów
55 obserwujących
  • 7 August 2013, 21:45

    Podoba mi się chowam do zeszytu pozdrawiam :)

  • Papużka

    29 March 2013, 11:06

    :) no no ...

  • Eliveva

    26 March 2013, 10:26

    "Jako w mrozie, i w płomieniach" ^^

  • Archangel_Marco

    25 March 2013, 20:27

    I wierzaj mi, Fedro, że ten zwrot jest tam specjalnie, żebyś sobie to i owo skojarzyła. ^^

  • Lucretia

    25 March 2013, 00:10

    "W cygańskiej bohemy tańcu(...)" ;)

  • Archangel_Marco

    23 March 2013, 04:47

    Beato, ja też chciałbym, żeby w końcu imć Pani Wiosna raczyła nas odwiedzić.

  • Gaia

    22 March 2013, 20:06

    O mateńko! Wybieram ognisko.
    Mrozów i mroków mam dosyć
    Nie chcę już ciemności i śniegu
    wolę słońce i kwieciem łąki pachnące..
    :)