Menu
Gildia Pióra na Patronite

Każda chwila.

I w dzień słoneczny
Chmurę nad głową
Taki to już złą morą

Człowieka los odwieczny
Nawiedza, co jakiś czas
By poszydzić z nas

Lecz dzień słońcem
Samego rana rozpocząłem
To i po zachodzie słońca

Ze słońcem zakończyć
Taką decyzję podjąłem

A ułatwił mi to
Pewien widok
Pary staruszków
Co pomimo

Czterdziestu sześciu
Lat po zamęściu
Ładnie ubrana Pani
Z dystyngowanym Panem

Splecione palce
Figlarnie rąk swoich mieli
A radosna mina
Na ich twarzach gościła

Taka ich miłosna łączyła siła
A mi radość tym sprawiła
Że ważna i piękna
Może być każda chwila

66 738 wyświetleń
1128 tekstów
102 obserwujących
  • miramija

    27 December 2012, 09:26

    To cudowne gdy komuś jest dane przejść przez całe życie u boku drugiego człowieka, nie tracąc wzajemnej miłości i szacunku...

  • słoneczniki

    26 December 2012, 19:40

    Ciekawy wiersz...

    Mnie widok takiej pary staruszków skłania do refleksji ale przede wszystkim podziwu.
    Aż łza się kręci w słowie tak chciałoby się. ..

  • Gaia

    26 December 2012, 19:11

    Każda chwila zwraca oczy na to, co człowiek chce znaleźć
    Ładne spojrzenie :)