Menu
Gildia Pióra na Patronite

I tak wyglądasz mój wielki świecie.

I tak wyglądasz mój wielki świecie,
ranisz mnie, kochasz, a potem sądzisz.
Oddajesz talent w ręce poecie,
a potem szukasz go, gubisz, błądzisz.
Nic tak nie cieszy jak Twój przyjaciel,
w ciszy tej łamią się wielkie marzenia,
wypełnia pustkę po wszelkiej stracie,
lecz pozostają drogie wspomnienia.
Ktoś kiedyś mówił, że kocha życie,
a potem dławił się nim, nienawidził,
ktoś właśnie mówił, że tylko skrycie
kochał to życie, by nikt nie szydził.
Ktoś kiedyś dawno miał serce twarde,
ale zmieniły się jego plany,
nagle coś dostrzegł, co było warte
jego uwagi w ten los nieznany.
Wnet to co kiedyś wszystkich cieszyło,
dziś zgasło w mroku, wyblakło z czasem,
masz jednak pewność, że Cię zmieniło,
wybierasz inną, nieznaną trasę.
Myśli co kiedyś nas nawiedzały,
już nas nie męczą przed snem głębokim,
wiem jednak czasem będą wracały,
na złość im wyjdę łukiem szerokim.
I tak wyglądasz mój wielki świecie,
smucisz mnie, krzywdzisz, ale miłujesz,
Czasem ktoś ogień w sercu mym wzniecie,
Cieszysz się z tego, potem żałujesz.

Słońce już zgasło za horyzontem,
Wiatr puka w okno krainy cienia
zmienia kierunek wraz z nowym frontem,
szuka ucieczki lub przebaczenia.
Kwiaty przekwitły wnet róże blakną,
tu nawet tęcza traci swą barwę,
listki pogubią i płatki zamkną,
Czuję przegraną i wielką wzgardę.
Nagle i ot tak, po prostu, teraz,
Ktoś podał rękę na znak ugody,
Mam dość strapienia, zawsze i nieraz,
od dziś poszukam w Twych oczach zgody.
Uwijasz w sercu coś na kształt słońca,
ale nie parzy Cię jego promień,
tyle radości, tyle gorąca,
I nagle szczęście po Twojej stronie.
I tak wyglądasz mój wielki świecie,
jesteś natchnieniem mego stworzenia,
ranię Cię, kocham, a potem sadzę,
bo na tym świecie wszystko się zmienia.

9238 wyświetleń
92 teksty
26 obserwujących
  • NeCrOtOn

    25 April 2012, 18:58

    Pięknie ty moja poetko ;*

  • aloya

    23 April 2012, 19:02

    Świetny wiersz. Bardzo lekko się go czyta a tyle ma w sobie...
    Bo takie naprawdę jest życie.

  • Specyk;)

    22 April 2012, 21:11

    Bardzo mi się podoba.Duży plus.
    Pozdrowienia