Menu
Gildia Pióra na Patronite

Nie opłaca się być moralistą.

inspirated by: A. Camus

Nie opłaca się być moralistą.
Cóż znaczy szacunek we współczesnym świecie?
Nie jest nic wart, jak miłość bliźniego.

Nie opłaca się być moralistą.
Czyż życiem człowieka nie rządzi pieniądz?
Przecież teraz wszystko przeliczane jest na walutę.

Nie opłaca się być moralistą.
Człowiek człowiekowi wilkiem w tych czasach.
Tego uczą się nawet najmłodsze dzieci.

Nie opłaca się być moralistą.
Jedyne wartości obecnego świata to siła, wygląd, pieniądz.
Gdzie miejsce na szacunek, miłość, przyjaźń?

Nie opłaca się być moralistą.
Świat zmierza po równi pochyłej.
Jak Titanic sto lat temu, ale wolniej.

Nie opłaca się być moralistą.
Ludzie i tak nie słuchają, zapatrzeni w lustro.
Chyba, że prawisz im komplementy.

Nie opłaca się być moralistą.
Niestety, czasu temu nie sprzyjają.
To już przedawnione, przykro mi.

4004 wyświetlenia
38 tekstów
0 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!