Menu
Gildia Pióra na Patronite

Idą dziadki w białych strojach
Co to dziś będzie, co to będzie ?
Wszyscy się wokół denerwują
Ustawiły się równo w rzędzie

Teraz wstańcie, teraz śpiewajcie
Mamy szepczą obok, jak suflerki
By dziadki się nie pomyliły
A wnet zmienią się w kelnerki

Podają torty, rosół i pieczenie
Uginają się stoły, tłum gości
Wśród dziadków podniecenie
Jakie prezenty, ileż radości

W niebie dziadek Bóg i Maryja
Klaszczą w rytm w dłonie
Jaka to wiara, jaka miłość
W dziadkach dziś płonie

Ktoś odpalił nowy skuter
Inne włącza już laptopa
Dziś rower i zegarek
Dostać to wielka wtopa

Mama chrzestna z babcią
Na spółkę dwa tysiaki złożyły
By ich pociechy w to święto
Gorsze od innych nie były

"To czyńcie na moją pamiątkę"
Jeden sam pije, reszta patrzy
Potem kiermasz... Ach ta tradycja
Wszystko na opak tłumaczy

103 049 wyświetleń
1195 tekstów
141 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!