Menu
Gildia Pióra na Patronite

Dusza a ciało

I choćbyś człowiecze złoty podkowy posiadał,
Splamisz grzechem skrawek ziemi i gniewem człowieka,
I gdybyś wszystkimi pieniędzmi i fundamentem ludzi władał,
Niczym jesteś jeno materialna kaleka,
Dusza lżejsza niż ciało twoje,
Tobie to odpowiada, gdy je w aksamit przyozdabiasz, modne kroje,
Mądrość Boża niech rozświetli rozum twój lepiej,
Byś roztropnością duszę wyniósł nad ciało,
A ciało z duszą nigdy się nie zrównało.

To ja ci mówię głupiec dzisiejszego lata,
Potępiony przez ziemskie byty,
Jam jest posąg człowieka na posągu świata…

5705 wyświetleń
65 tekstów
2 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!