Menu
Gildia Pióra na Patronite

Wojna...

http://www.youtube.com/watch?v=TXzP0q9H0mo

Wdarłaś się świtem na polską ziemię
podstępem Ją wzięłaś z dwóch stron.
Z jednej... gwiazdy o żywej czerwieni
z drugiej stadem złowieszczych... wron.

Wzięłaś w kajdany Orła Polskiego
objęłaś Go... strachu ramieniem.
Czerpałaś siłę z ludzkiej śmierci
cieszyłaś... nieludzkim cierpieniem.

Niszczyłaś miasta na swojej drodze
paliłaś domy , kościoły i... wsie.
Patrzyłaś okiem żywiącym nienawiść.
Co znaczysz teraz... każdy już wie.

I jakby Ci jeszcze było... mało
rzuciłaś się chytrze na cały świat.
Piszą o Tobie w książkach historii
w domach... pamiątki strasznych lat.

Czym zasłużyłaś? Medale dostałaś?
Za groby katyńskie , getta... obozy?
Za... życie poległe w ruinach Warszawy
gdzie... krzyże zrobione są z brzozy?

Bielutką korę zdobił pseudonim
na dłoniach masz... krew przelaną.
Powinno się Ciebie nie drugą światową
a nazwać wręcz... zakazaną...

55 160 wyświetleń
395 tekstów
57 obserwujących
  • agniecha1383

    5 September 2013, 10:47

    Ha!:) Ja awatarze... ale to pewnie też kwestia nastroju:)
    i... gdzie mi tam do innych?Oni już tyle napisali ja tylko... czasem przypomnę:)
    Podświadomie czułam że mnie odwiedzisz... dziękuję:)

    Agnieszko... Aniu i P. Bogdanie... dziękuję również i pozdrawiam wszystkich:)

  • awatar

    5 September 2013, 10:34

    ładne
    kto dzisiaj patriotyczne wiersze pisze, epigonko?

  • misiek45

    5 September 2013, 10:16

    Agnieszko gdy czytam Twój wiersz mam ciarki na skórze i chyba nie przez zimny poranek,w strofach pięknie przekazujesz obrazy tamtych dni i powtórzę się znów ale Te wiersze powinni czytac uczniowie w szkołach o ile lepiej zrozumieli by tamten czas-pozdrawiam serdecznie i wspaniałego dnia Ci życzę :))