Menu
Gildia Pióra na Patronite

Zapomniane...

http://www.youtube.com/watch?v=-8T4CBJsTZI

Kamienne tablice zarosłe mchem.

Zapomniane ogrody kultury żydowskiej
chylące się ku ziemi wraz z upływającym czasem...

Niczym rozdarte stronice Biblii
z dziesięcioma przykazaniami które
mieliśmy przestrzegać... teraz
przypominają nam jak małej jesteśmy wiary
jak... słabi.

Ze wszystkich stworzeń najmniej zasłużyliśmy
swoimi poczynaniami by kiedyś dostąpić
zaszczytu wejścia na przysłowiową ARKĘ.

Ubrana we wstyd błąkam myślami
po Jedwabnem szukając... przebaczenia...

Krótka forma wzorowana książką Anny Bikont "My z Jedwabnego"
Drastyczny opis wydarzeń z dnia 10 lipca 1941 roku... polska wieś gdzie dokonano mordu na 1600 istnień żydowskich o dziwo nie z powodu przekonań religijnych a polityczno gospodarczych... chciwości ludzkiej i z udziałem pobratymców z sąsiadujących domostw...
Doskonałe dzieło autorki... polecam.

55 169 wyświetleń
395 tekstów
57 obserwujących
  • misiek45

    14 February 2013, 19:52

    Nie tylko wiersze o lekkiej tematyce zachwycają bo są szczególne wiersze które są perełkami poezji odziane we wspomnienia tego co było..Twoje są bardzo wartościowe pod tym względem -pozdrawiam serdecznie i milutko na wieczór Agnieszko:))

  • agniecha1383

    14 February 2013, 09:33

    A... witaj Xavierku!!! Miło że wróciłeś...bardzo no tak też myślę że na dłużej i Ty ozłocisz pismem cytaty:)
    Cóż...tyle już tu wierszy o pięknej miłości... a każdy w taki sposób ją wyraża że czuję się maluczka pośród:) jak wiesz historia to moja miłość więc i ja ją tu wdrażam i jak Wy oddajecie cześć swoim najukochańszym tak ja Jej:) w końcu to...Walentynki:) buziaki i pozdrowienia także dla Kasi...

  • słoneczniki

    14 February 2013, 07:44

    Potrafisz przypomnieć, ukazać skrawek historii, zapisać w pamięci czytelnika....