Menu
Gildia Pióra na Patronite

Las...

Hen nad lasem dwa jastrzębie
zataczają wielkie koła.
Krzykiem budzą las do życia.
Z głębi lasu... echo woła.

Coś zaczyna trzeszczeć w lesie.
Dzięcioł stuka lecząc drzewa.
Pośród koron słychać śpiew.
To nie ptaki to... las śpiewa.

Pachnie grzybnia, mech, igliwie
zapach nozdrza zwierząt pieści.
Czasem wiatr się zawieruszy
strąca liście... zaszeleści.

Przez gęstwinę promień słońca
usiłuje się przedzierać
jakby wskazać chciał grzybiarzom
gdzie dorodne grzyby zbierać.

Mgły opadły i... gdzieniegdzie
wyłoniły lila wrzosy.
Jeszcze tylko runo leśne
srebrzy się od... kropli rosy.

55 134 wyświetlenia
395 tekstów
57 obserwujących
  • Seneka 18

    24 October 2014, 17:45

    Zachwycasz :)

  • 29 September 2014, 19:06

    Śliczny.
    Pozdrawiam. :)

  • 23 September 2014, 22:55

    Witaj Agnieszko, piękny !

  • dana1596

    18 September 2014, 21:43

    piękny nastrój, już się w nim kąpię...już grzybka widzę...i pajęczyną się zachwycam:)
    Pozdrawiam piękną złotą polską jesienią

  • krysta

    18 September 2014, 14:37

    Poczułam klimat lasu...pięknie napisany wiersz.
    Pozdrawiam Agnieszko :)