Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz Tekst dnia 16 July 2012

moja ziemia ...

Górny Śląsk
to więcej niż ziemia
to jest ma dusza
krew płynąca w żyłach

syrenami fabryk
serce me bije
dzwonkami szoli
zwożącej górników

pobliskiej fary
dzwon czas odmierza
kolejnych lat
mej ziemskiej wędrówki

a gdy kres jej osiągnę
i zamknę oczy po raz ostatni
niech prochy me złożą
w mej ukochanej ziemi

14.07.2012

159 502 wyświetlenia
1079 tekstów
54 obserwujących
  • Berenique

    16 July 2012, 16:22

    Piękny, wzruszający wiersz.

  • m.M

    16 July 2012, 08:38

    i moja też :)
    pozdrawiam.

  • giulietka

    15 July 2012, 22:06

    Poruszające wyznanie...
    Prostota słów jest tu wymowną figurą stylistyczną...
    Piękny wiersz, Adamie, pozdrawiam.