Menu
Gildia Pióra na Patronite

***

godność
to w polsce takie piękne słowo
kowalski znosi chorobę godnie
to znaczy grzecznie przy zgaszonym świetle
nie naprzykrzając się polityce
nie organizując strajków

przytula łkającego syna
mówi że chce zdążyć przygotować wielkanoc
nim odejdzie
by pan jezus mógł zstąpić
przyszyć nadziei amputowane ręce

albo gdy z powodu przeludnienia
na szpitalny korytarz wystawiono łóżka
zaleca się przechodzić obok
jak najgodniej najciszej
nie patrzeć natrętnie
na zwiniętych ze wstydu ludzi
blade dłonie spomiędzy plastikowych rurek
ani grymasy na zlęknionych twarzach

godność - obleczmy to słowo w inne
niech będzie miłość
niech będzie litość - jeśli już musimy
godność po polsku to zbyt często bezradność
kolejny pomnik dla bohaterów
co umarli lub umierają
kiedy nie ma już nic więcej - poza

28 885 wyświetleń
275 tekstów
113 obserwujących
  • 23 May 2019, 16:12

    Piekielna trójca niespełnienia... godne życie, godne uposażenie, godna śmierć...
    Pozdrawiam. :)

  • sprajtka

    23 May 2019, 13:18

    Ja mam wrażenie czasami, że moje walory duchowe wydalają jakimiś zapach, który może odstraszać, przez co ludzie odwracają wzrok by nie czuć dyskomfortu. Poczucie własnej wartości nie jest dla innych godziwą monetą...

  • onejka

    23 May 2019, 10:03

    co napisać...? czekam na tomik, z zachwytem dla talentu