Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pycha, Pustka, Dusza.

Głucho siedzi rozum, gdy go trzeba
lecz niegłusi my, krytyką
ile kar ma spaść nam z nieba
aby wzgardzić pyszną pychą

Ileż lat to, dumni tacy
ten i ten, i ten paluchem
żeśmy tak ich wytykali
puści w pustce pustym duchem

Zważ wraz, bracie, ile własnej
i czy unieść zdołasz duszę
jeśli tak, to żeś biedny
ja się w lekkiej duszy duszę

81 776 wyświetleń
826 tekstów
102 obserwujących
  • szpiek

    23 February 2016, 23:03

    Podpisuje się pod resztą komentarzy

  • Papużka

    19 February 2016, 20:22

    Bardzo dobry wiersz, super się czyta i dobrze dźwięczy... jedyne co bym zmieniła, to "biedny" na "biedakiem". :D

    Brawo brodaczu, takie wiersze lubię. Niedoceniany, :) lecz nie liczą się fisze.

  • Naja

    8 February 2016, 20:03

    Świetny :-)