Menu
Gildia Pióra na Patronite

Róże i ciernie

gdy ci się przypomnę
nie szukaj rozłąki

nie odpędzaj serca niewoli

bo ta tęsknota
choć tak okrutna
i sieroca

mnie tak samo boli

zachowaj listy
w dygocących niosąc je dłoniach

niech szeleszczą wiernie

że to na pamiątkę po mnie
róże zakwitły w twoim ogrodzie

i ciernie

101 617 wyświetleń
954 teksty
266 obserwujących
  • Adnachiel

    9 November 2017, 14:41

    Bardzo to miłe, dziękuję Ci Kati.
    Pozdrawiam ciepło :)

  • kati75

    9 November 2017, 13:57

    róże piękne lecz zadają ból swoim cierniem///piękny tekst;)

  • Adnachiel

    30 April 2017, 20:26

    M., wyczytałaś wszystko, co autor chciał przekazać.
    A skoro o nutach mowa, pozwól, że Ci się zrewanżuję:
    https://www.youtube.com/watch?v=hHcUoIe4qNU
    Dziękuję, że jesteś.

    zapach_bzu, właśnie miałem napisać, że wbrew pozorom moje wiersze nie poruszają tematyki miłości, ale czy przywiązanie i oddanie Drugiemu Człowiekowi, wieczna pamięć oraz wierna za nim tęsknota, to nie to samo, co kochać?
    Dziękuję, że oczy i serce mi otworzyłaś.

    Na koniec zdanie, które właśnie przyszło mi na myśl:
    Życie to piosenka, której melodią jest miłość.

    Serdecznie pozdrawiam.
    I miłego wieczoru :)

    Video hHcUoIe4qNU
  • zapach_bzu

    30 April 2017, 13:06

    "[...]I tak się kończy ów miłość co miała
    Trwać wiecznie jak trwa noc a po niej dzień
    (...)
    Bo miłość- czasem to róża a czasem cierń"
    Z_B

    Przypomniałeś mi stare czasy... Bolesne, ale piękne w swym bólu.
    Pozdrawiam Adnachielu.

  • giulietka

    29 April 2017, 22:10

    Jest w tym wierszu nuta znajoma, która potrąca zagłuszaną codziennością strunę serca.
    Są kwiaty, które kwitną w nas nawet wtedy, gdy wokół zima przeklęta...

    https://youtu.be/_64nc_NLE_I

    Przepiękny bukiet wspomnień na kwietniowy wieczór, dziękuję...

    Video _64nc_NLE_I