Menu
Gildia Pióra na Patronite

,,Krwawy orzeł - znak zemsty".

,,Fenrir wydał głośny ryk,"
Czas bojowy zebrać szyk.
Armia zaraz stoczy bój.
By wyplenić wrogi rój.
Tyr odwagą wspiera nas.
Krwawej walki nadszedł czas.

Już z oddali widać gród.
Zdobyć go to żaden trud.
W żyłach krew gotuje się
Rzekł wieszcz tedy słowa te
Gdy nastanie walki czas,
Nic już nie powstrzyma nas.

Z góry słychać głośny krzyk,
Zaraz umrze stary dzik !
Uszło już z Ragnara życie,
Węże Go mordują skrycie.
Jarl nasz w dole uwięziony
Jest już na Valhalli stronie

Wszyscy bracia się zbierają,
Krwawą zemstę obmyślają.
Kiedy Ellę pochwycimy,
Litości nie okażemy

Mur obronny przełamany.
Plan już prawie wykonany.
Władca pochwycony skrycie
Zaraz straci swoje życie.

Rzecze Odyn, że już czas.
Stracił Ella szaty, pas.
Modli się do Boga skrycie
O dostatnie w niebie życie.

Pierwsze żebra wyłamane
Są na boki rozciągane
Już na rany idzie sól
Słychać wkoło krzyk i ból

Teraz płuca wyjąć czas
Stracił Ella władzy pas.

1) Nawiązanie do okrzyku Ragnara Lodbroka w chwili śmierci - „Gdyby warchlaczki wiedziały, jak umiera stary dzik!”.

608 wyświetleń
18 tekstów
0 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!