Menu
Gildia Pióra na Patronite

Fiołki

Dziś zapachniało tu fiołkami,
Chociaż dokoła jeszcze zima,
Ja z wiosennymi marzeniami
Podróż daleką rozpoczynam.
Wędruję nocą, bo tak lepiej;
Księżyc sonatę gra liryczną,
Gwiazdy dziś światło dają ciepłe
Dla mej podróży romantycznej.
Idę przez łąki ukwiecone,
Dokoła tylko piękne rzeczy,
A moje serce oszalało…
Czy znów się całe pokaleczy?
Czekałam bardzo tej podróży,
Wróżyłam z fusów, z tęczy, z gwiazd…
Ktoś moje wróżby czymś poprószył,
Muszę poczekać, co powie czas.
A przecież pachnie tu fiołkami
(Z fiołkami bardzo mi do twarzy)
Rozmawiam nawet już z duchami,
Bo one wiedzą, co się zdarzy.
I chociaż wiedzą nic nie mówią,
Nie można wszakże zmieniać losu,
Mnie w gardle głos głęboko uwiązł,
Nie chcę kolejnych dostać ciosów.

/Joanna/

63 496 wyświetleń
347 tekstów
60 obserwujących
  • Nutka67

    5 April 2010, 17:46

    Bardzo mnie cieszy, kiedy tak osobiście odbieracie, to co piszę. Dziękuję bardzo.

  • olavillemo

    14 March 2010, 22:48

    ... a księżyc sonatę gra liryczną...
    ... nocą ciepłą, śliczną...
    ... myśli w wiersze ubierzesz...
    ... i pojawią się na papierze...
    ... zajrzę tutaj nie raz jeszcze...
    ... bo świetne są Twoje wiersze :)

    pozdrawiam gorąco :)

  • Fenomenalna

    14 March 2010, 14:25

    Pozytywny wiersz, juz poczułam tęsknotę do wiosny : ) Czyta się go bardzo dobrze. Jest wyjątkowy i oryginalny!